bikini-proof

Vlieland zomer 1994: ik sta mijn hele zomervakantie met mijn toenmalige echtgenoot en zijn dochter in een De Waard Tent op camping Stortemelk. We maken vrienden en genieten van elkaar, het strand en de zon. Het leven is goed; ik ben net 20 maar heb mezelf gevonden in het gezin dat we vormen en verheug me dat mijn vader en mijn stiefmoeder ook nog een paar dagen komen. De rest van de vakantie ben ik alleen maar daar kijk ik helemaal niet tegenop. Ik ben jong en onbezonnen en kan echt op dat moment de hele wereld aan. Vind ik.

‘Ik krijg nooit zo’n figuur als ik kinderen heb gekregen of gewoon ouder word.’ Ik hoor het mezelf nog zo zeggen in de aanwezigheid van mijn stiefdochter. Haar vader nuanceert mijn opmerking en benoemt vooral hoe mooi het is dat je lijf zo flexibel is dat je een leven op de wereld kan zetten. Ik grom en denk: ik word nooit zo want als ik zo word, is het gewoon voorbij. Hoe verdrietig. Hoe klein. Hoe ongenuanceerd.

Inmiddels ben ik twee kinderen verder, heb ik een kleinkind gekregen en sta ik op het randje dat de zwaartekracht een loopje met mij gaat nemen. Ik kleed me bedekter en er zijn echt momenten dat ik niet durf te bestellen wat ik eigenlijk wil eten omdat ik bang ben dat mensen naar mij kijken en er iets van vinden. Ik ben 5 kilo te zwaar; moet je nagaan hoe verziekt mijn gedachtegang is!

Twee dagen geleden stroomde er liefde door mijn lijf en ontdekte ik dat ik echt verliefd op mezelf ben: WTF dus! Weg met dat badpak, aan die bikini! Weg met niet willen bestellen waar je trek in hebt, gewoon doen! Weg met om je heen kijken of anderen op je letten: zij zijn niet belangrijk!
Vier het leven, de gezondheid en vooral: de mijlpalen die je hebt bereikt. Mijn lijf vertelt een verhaal van twee prachtige kinderen, mijn burn-out maar ook: liefde voor mezelf.

Javea zomer 2021: ik ben op roadtrip met De Dikke Doei in mijn eentje. Ik bezoek mijn stiefmoeder een paar dagen. Ik wandel en zwem en geniet van de strand en de zon. Het leven is goed: ik ben 46 en heb mezelf gevonden in het gezin dat ik met mezelf en mijn twee kinderen heb gevormd. Ik ben volwassen en kan echt op dit moment de hele wereld aan. Vind ik. Weg met die kritische eisen die wij onszelf en anderen opleggen; ik ben er klaar mee. En vooral: laten we onze kinderen leren dat er niet maar een maatje is. Ik ga aan de bikini vanaf morgen, doe je mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *