Buiten de lijntjes kleuren

Ken je dat: je woont al jaren in dezelfde stad, hebt minimaal 100 keer in hetzelfde bos gelopen maar deed dit altijd volgens je eigen vertrouwde pad. Je mag het woord bos ook vervangen met werk, relatie of opvoeding; wat je maar wilt. Ja? Je bent dan zo’n iemand die keurig binnen de lijntjes kleurt.

Ik kon dat ook jaren heel goed zonder er direct last van te ondervinden: de routine van de dag, mijn werk, mijn hardloopwandeling. Het voelde zo lekker vertrouwd en veilig. Ik hield mezelf overeind met mijn routines en heel af en toe, als ik buiten de lijntjes kleurde, dan leverde me dat een kater op vanwege slaapgebrek en pijnlijke spieren door het dansen. Echter, vanaf vandaag is alles anders want ik heb namelijk besloten dat ik elke dag even buiten de lijntjes wil kleuren. Het hoeft niet heel rigoureus en mag van alles zijn: een wandeling door een deel van het bos dat ik niet ken, een boterham met beleg dat ik denk niet te lusten of een boek uit de minibieb in de straat dat ik in eerste instantie nooit zou pakken.
Proeven van iets dat ik nog niet ken, doorbreken van patronen en out-of-the-box denken. Ik denk dat ik dat leuk ga vinden.

Vandaag kleurde ik buiten de lijntjes in De Heemtuin in het Kralingse Bos. De openstaande hekken waren mij al eerder opgevallen maar nog nooit was ik in de buurt van de tuin geweest, sterker nog: tot vandaag wist ik niet dat er zich een tuin achter die openstaande hekken bevond! Een Heemtuin of heembos is een kunstmatige, veelal omheinde entiteit in het landschap, met inheemse, wilde flora en fauna. De term werd gelanceerd door Jac. P. Thijsse (1865-1945). Het oorspronkelijke idee van Thijsse was dat van een educatief plantsoen dicht bij de mensen.(bron:www.encyclo.nl).

Ik wandelde over de vlonders door het water, over grote en kleine paden en verwonderde mij over de schoonheid van de natuur, de vogels die langs en boven mij heen schoten en de hoeveelheid aan paddenstoelen (ja: ook paddestoelen is goed qua spelling; snapt iemand het nog?). Ik keek mijn ogen uit en ontdekte na iedere 20 stappen weer iets nieuws waar ik me over kon verwonderen. Na de Heemtuin ben ik bij De Eekhoorn in het Kralingse bos iets gaan drinken (dat is dan wel weer binnen mijn comfortzone…). Wat een fijne plek is dat toch. Een snackbar met vegetarische, veganistische en biologische producten. En ongelofelijk veel eekhoorns in alle soorten en maten. Knuffels, afbeeldingen, porselein.

Buiten de lijntjes kleuren. Het is mij vandaag heel erg bevallen. Ik kan bijna niet wachten op dat boek uit de minibieb en de belegde boterham. Doe je mee met buiten de lijntjes kleuren, heb je een leuke tip of ervaring? Laat het weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *