Eefentjes wel: bananenbrood

Zin in iets zoet of hartigs? Bananenbrood!

Brrr…vandaag was het voor het eerst sinds maanden weer eens goed koud. Winterjassenweer kopte het Jeugdjournaal: tijd om iets te bakken! Zeg nou zelf: een bananenbrood past toch heel erg goed bij deze kou?

Dit gezonde recept voor bananenbrood is het lekkerste dat ik de afgelopen tijd heb geprobeerd. Er zit geen toegevoegde suiker en tarwe in maar dankzij de dadels en een beetje boekweitmeel is het toch lekker zoet en stevig. Het recept dat ik als uitgangspunt heb gebruikt, komt van Pauline; je vindt hier nog meer fijne recepten.

De oorsprong van bananenbrood is nogal mysterieus omdat niemand precies weet wanneer het voor het eerst gemaakt werd. De oudste recepten dateren uit de jaren 30 in de twintigste eeuw; in diverse kookboeken uit de Verenigde Staten zijn recepten van bananenbrood terug te vinden. De eerste recepten wijken erg af van het recept dat ik hier gebruik: er werd in die tijd minder banaan, meel en veel suiker gebruikt. De reden hiervoor is terug te vinden in de Amerikaanse geschiedenis: de beurskrach zorgde ervoor dat er weinig geld te besteden was en men wilde de overrijpe bananen niet weggooien. Dat samen met de uitvinding van baking soda zorgde voor het ontstaan van bananenbrood.

Nu bak je dit recept in een cakevorm en het lijkt in de verste verte niet op brood; niet qua structuur maar ook niet qua smaak. Waarom dan toch de naam bananenbrood?
De reden hiervoor heeft alles met de Nederlandse taal te maken; wij lenen nogal graag woorden vanuit het Engels en voor bananenbrood geldt dat wij de spelling van het Engelse woord hebben aangepast (bananabread) maar het woord verder hetzelfde hebben gehouden: bananenbrood dus.

Ingrediënten:

5 overrijpe bananen (die zijn veel zoeter!)
100 g. dadels
3 eieren
50g. pure chocolade (ik gebruik min. 85%)
100g. amandelmeel
50g. boekweitmeel
2 theelepels wijnsteenpoeder (of bakpoeder)
75 g. amandelen
75 g. walnoten
50g. gemalen kokos
snufje zout

Benodigdheden:
blender
garde
spatel
scherp mes
snijplank
beslagkom
cakevorm

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Stop 5 overrijpe bananen samen met de 100g. dadels in een blender. Ik heb een Magic Bullet Big Shot en die is heel krachtig (ik lig tijdens het typen dubbel, dit klinkt toch eerder als een product uit een sekswinkel?).
Schenk alles in een grote beslagkom en roer met een garde de 3 eieren erdoorheen. Leg de garde weg, de volgende ingrediënten spatel je door het beslag omdat je het beslag luchtig wil houden.
Hak de noten en de chocolade zo klein als je zelf lekker vindt. Ik vind een bite in een cake altijd wel lekker dus kies zelf voor niet kleiner dan 4x. Vermaal de kokos.
Spatel de meel, de noten, de chocolade, de kokos en zout door het beslag heen.
Vet de cakevorm in en schenk het beslag erin.
Bak het bananenbrood in 45 minuten. Het is klaar als je er een satéprikker in steekt die er ook droog weer uitkomt.
Laat het brood afkoelen en snijd het in stukken, ik haal er meestal een stuk of 12 plakken uit. Je kan het zeker een week in de koelkast bewaren maar ook heel goed invriezen; het blijft in beide gevallen echt heerlijk 😉

Wist je al dat je ieder recept kan aanpassen aan het seizoen waarin je het maakt? Ik heb voor dit bananenbrood kaneel gekozen omdat het zo lekker verwarmt: precies wat ik in de koude maanden nodig heb 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *