Maria als norm

Maria als norm

De man als dominerende sekse is de norm die bestaat sinds het ontstaan van de mensheid. Oude Grieken bonden hun linkerbal af om een jongen te verwekken en Plato en Aristoteles beschouwden vrouwen ‘van nature minderwaardig’. Onzin natuurlijk: niet voor niets wordt Maria tegenwoordig door gelovigen een stuk gelijkwaardiger dan vroeger beschouwd en het gestegen opleidingsniveau van vrouwen en het alsmaar dalende opleidingsniveau van mannen geeft aan dat deze norm allang achterhaald is maar om nu bij mijn generatie te spreken van emancipatie van de Nederlandse vrouw: nee. De Nederlandse man is misschien een stuk softer dan vroeger maar de Nederlandse vrouw staat nu weer het liefste, weliswaar parttime, achter het aanrecht.

Slechts 7% van de hoogopgeleide vrouwen met twee kleine kinderen werkt momenteel fulltime. De overige moeders werken niet of combineren het met de zorg voor hun kinderen. Dat is vreemd! Onze moeders stammen af van de Dolle Mina’s en hebben ons grootgebracht met de principes van gelijkwaardigheid. Dan zou je toch juist verwachten dat die ontwikkeling zich doorzet?

Een week geleden verscheen het onderzoeksrapport ‘Naar een open samenleving’ en hierin draagt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling een drietal vermoedelijke oorzaken voor dit verschil aan: onvoldoende faciliteiten van kinderopvang, seksediscriminatie door werkgevers op de arbeidsmarkt en verschillen in ambitieniveau tussen mannen en vrouwen. Ik durf te beweren dat twee van deze oorzaken helemaal niets te maken hebben met het parttime werken of thuisblijven van de hoogopgeleide vrouw uit mijn generatie. Een kleine test.

7 vriendinnen van mij, dertigers, hebben twee kinderen en zijn hoogopgeleid. 14 moeders van de crèche waar Luka zit, vallen tevens in deze categorie. 20 van deze 21 vrouwen werkt parttime, gemiddeld zo’n drie dagen. Niet omdat er geen plek op de crèche is, niet omdat zij zich gediscrimineerd voelen door hun werkgever. Nee, 20 van deze 21 vrouwen werkt parttime omdat zij ook graag voor de kinderen en het huishouden zorgt en, erg opvallend, om tijd over te hebben voor leuke dingen.

Daar is het antwoord. Een meerderheid van de hoogopgeleide moeders uit mijn generatie wil van meerdere walletjes eten. En een leuke opleiding. En leuke kinderen. En een leuke man. En leuke dingen doen. Oja en ook een leuk baantje en dan later de kinderen ook naar een leuke middelbare school. Zoals het Libanon Lyceum bijvoorbeeld.

Mijn generatie leeft in een wereld waarin de man weer de dominerende sekse is en emancipatie van de vrouw een illusie is geworden. De leerling die wij over pak hem beet 10 jaar in onze klas hebben, heeft als voorbeeld een hoogopgeleide, leuke-dingen-doenende-moeder en een hardwerkende laagopgeleide vader, die op zondag het vlees snijdt en zich het grootste stuk toebedeelt, want hij werkt er tenslotte heel hard voor. Er staan ons dan ook twee grote taken te wachten: het opleiden van de meisjes tot een nieuwe generatie Dolle Mina’s en ervoor zorgen dat de jongens weer trots worden op het behalen van een hoge opleiding. Kortom: het wordt tijd dat Maria’s uit de volgende generatie zich gelijkwaardig gaan gedragen. Maria als de norm: dat vind ik nu een mooie kersgedachte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *