Onbekend op bekend terrein

Ik kijk naar buiten vanaf mijn plek aan de keukentafel thuis. Water beneden: check. Vlonder: check. Bootje van de buren: check. Ik type letters op mijn laptop en er ontstaan woorden die ik ken, zinnen die kloppen en de tranen die over mijn gezicht naar beneden gaan, proeven net zo zout als altijd. Hoe vul je een nieuw leven in terwijl alles behalve het huis waarin je woont, veranderd is?

De omgeving vormt je gedachten; het is dus eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat ik de Camino ging lopen voordat ik uit mijn relatie kon stappen (ha: letterlijk!) en naar India ging om mezelf te resetten. Vluchten klinkt zo negatief maar eigenlijk is dat wel precies wat ik aan het doen was en ben: vluchten uit mijn oude leven, op zoek naar de invulling van mijn nieuwe leven. In die nieuwe omgevingen ben ik bekend op onbekend terrein: lekker veilig.

Thuis is dat dus een stuk lastiger. Ik probeer mijzelf nieuwe fietsroutes aan te leren zodat ik niet langs het huis van mijn ex zal rijden. Ik vermijd middelbare scholen zodat ik geen paniekaanval kan krijgen. Vorige week ben ik mijn keukenkastjes gaan verven: ik probeer zo mijn omgeving te veranderen zodat ik zo min mogelijk word geconfronteerd met hoe mijn leven er tot anderhalf jaar geleden uitzag.

Het is veel, het is vermoeiend en het is vooral ook best alleen: jezelf weer invullen. Ik ben juist nu, door mijn burn-out eigenlijk helemaal niet zo flexibel en ik heb juist behoefte aan structuur en regelmaat. Die woorden passen misschien niet zo goed samen bij het woord ontdekkingsreis naar jezelf. Plannen en organiseren gaan nogal eens mis en laten we wel zijn: alleen dit pad bewandelen is soms gewoon bijna niet te doen. Dan was die ex of die nieuwe vriend misschien toch handig geweest!

Kortom; ik voel me een beetje onbekend op bekend terrein en dan ben ik zo blij dat ik morgen weer taarten mag bakken en koffie mag zetten bij de leukste conceptstore/lunchroom van Rotterdam: Maak. Een nieuwe invulling van mezelf. Werk: check. Collega’s: check. Nieuwe fietsroute: check. Echt: ik kom er wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *