Overprikkeld

Het bloggen wil de afgelopen week niet zo lukken; er is geen noodzaak of ik ben Eefentjes Wel met mezelf bezig. Ik heb dat namelijk vrij regelmatig: tijd voor mezelf nodig. Ik kan dan niet zo goed aan verwachtingen van anderen voldoen. Ik zag dit vanavond op de camping bij een heel klein meisje van 3 ook gebeuren en het brak mijn hart.

Ze kwam al heel druk binnen met haar ouders en ik herkende het direct: teveel prikkels gehad. Het is een soort jagende blik; een onrustige oogopslag en ik denk dat je zolang je niet leert hoe je hier mee om moet gaan, het gedoemd is tot gedoe. En gedoe dat was het. Herstel; dat is er nog steeds Het meisje is de afgelopen twee uur onophoudelijk aan het krijsen. Niet gewoon huilen, nee krijsen. Ze duwt haar ouders weg en blijft maar om meer schreeuwen.

Meer aandacht. Meer prikkels. Nog een potje voetballen. Nog een rondje rennen over de camping. Lekker doorgaan tot je neervalt van vermoeidheid. Het is zo hartverscheurend om dit bij een meisje van drie te zien maar ook bij haar broer die hun moeder troost dat het niet haar schuld is. ERROR! Wij hebben als ouders potverdikkeme ALLE verantwoordelijkheid om onze kinderen gedrag aan te leren. Wij zijn de volwassenen die onze kinderen moeten helpen om te gaan met teveel prikkels.

Het is namelijk echt net als met een verslaving: prikkels vragen om meer prikkels. Leg je kind eerder op bed, ga niet nog eens allerlei activiteiten bovenop al die prikkels gooien en vooral: stel je kind gerust dat zij of hij de liefste van de wereld is. Het is sneu als dit meisje nog tientallen jaren nodig heeft om te ontdekken dat het anders kan. I know: het is als ouders ook een beetje je rol het nooit echt helemaal goed te doen en natuurlijk mag je fouten maken maar zojuist wordt er ook nog even een behoorlijk pittig Spaanse les afgestoken tegen het meisje. Ja; ik ken ook de hele situatie niet maar ik herken wel de onrust in deze kleine meid en weet waar ze doorheen gaat. Kom maar op met de drogredeneringen in dit verhaal, voor nu: buenas noches!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *