Puzzel

Puzzelen

Vandaag heb ik weer een puzzelstukje kunnen leggen in de Eva puzzel. Ik blijf het bijzonder vinden hoe langzaamaan alle stukjes een plekje beginnen te vinden. De hoekjes en de randjes zijn er en ook de puzzelstukjes zijn al gesorteerd. Nu nog passen.

Het belangrijkste inzicht van vandaag is wel dat het mij sinds januari 2018 ontbreekt aan flexibiliteit en dat ik enorme behoefte heb aan structuur en regelmaat. Plannen en organiseren lukt me nauwelijks en procesmatige dingen kosten mij zoveel energie dat ik er soms dagen van in bed lig. Ik herken geen grenzen; ik voel al helemaal niet wanneer er een grens is bereikt. Hop: ik doe er nog een schepje bovenop. Daarna ervaar ik pas wat het met mij doet, Zo leef ik mijn hele leven al en dat is precies wat mij heeft opgebroken. Op werk- en relatieniveau.

Ik groeide op tussen de jaren ’70-’90 en heb toentertijd veel positieve dingen mogen ervaren aan de vrije opvoeding die ik heb ervaren. Ik heb de beste herinneringen aan Freinet- en Jenaplanonderwijs en rolschaatste met heel veel plezier door de woonkamer heen. Ik vond het als kind heerlijk om gelijkwaardig behandeld te worden.

Echter; ik heb mezelf de competenties flexibiliteit, structuur en regelmaat moeten aanleren. Ik voel geen grenzen voordat het misgaat; ik voel ze als het mis is gegaan. Ik ben kapotgegaan aan procesmatige dingen in mijn werk en mijn relatie omdat ik jarenlang competenties moest uitvoeren die mij energie kostten. Ik heb te weinig gebruik kunnen maken van mijn talenten. Grenzeloos leven is helemaal niet zo makkelijk. Randje twee van de puzzel is gelegd. Nu de kern nog.

Ik heb dus besloten binnenkort op retraite in India te gaan. Ik doe dat om te leren voelen waar de grenzen in mijn lichaam zitten, hoe ik ze kan herkennen en hoe ik daar zinvol mee om kan gaan. Ik vind het namelijk helemaal niet zo fijn om alleen maar te geven aan dingen of mensen die ik iets moet leren; het is mijn tijd om onderwezen te worden in grenzen en hoe daar mee om te gaan. Laat het passen maar beginnen; ik ben er klaar voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *