Vrij gezellig dansen

Sinds een tijdje ben ik weer vrijgezel. Ik vermijd het hippe woord single omdat ik vrijgezel een veel mooier woord vind. Je kan met het woord spelen. Ik houd van spelen met woorden en daarom wint vrijgezel: je kan het veranderen in vrij gezellig. Hoe leuk. Met het woord single kan je niet zoveel spelen en het is ook nog eens een Anglicisme. Ik wil me niet presenteren als taalpurist maar ik blijf het toch wel een dingetje vinden: Engelse woorden gebruiken terwijl er heel mooie Nederlandse woorden voor zijn. Vrijgezel dus.

Het vrijgezelle leven vind ik knap ingewikkeld. Samenzijn is veel kleiner en overzichtelijker: er zijn twee huizen in dezelfde stad (vriend zijn huis, mijn huis), je bent samen op afgesproken dagen en je bent bezet. De weekenden doe je dingen gezamenlijk en je bespreekt alles met diegene. Ik doe dat.

Ik heb een schuilplek bij een vriendin in Amsterdam gevonden. De weekenden dat boef niet bij mij is, schuil ik zo veel mogelijk bij haar. Een paar weken geleden gingen we naar Het Kunstenaarsbal. Dansen is mijn medicijn, het liefste urenlang. Mijn gedachten stoppen tijdens het dansen en dan ziet het leven er Eefentjes veel mooier uit.

Op het Kunstenaarsbal is veel jongelui aanwezig.  Het is wel een gemêleerd publiek maar de jongens vallen mij het meeste op doordat zij degenen zijn die mij uit mijn veilige wereldje van dansen proberen te trekken. Ze zoeken oogcontact en blijven om mij heen hangen. Ik ben 44 en ik vind het behoorlijk gênant worden als twintigjarigen mij proberen te versieren. Mijn oudste zoon is 22. Het allerlaatste dat ik van plan ben, is om het bed te delen met iemand die mijn zoon zou kunnen zijn.

Het verbaast mij ook: waarom willen jonge mannen zo graag een oudere vrouw  versieren? Klopt het spreekwoord op een oude fiets moet je het leren dan toch? Volgens Jolet Plomp van het Psychologie magazine kan het vallen op oudere vrouwen een aantal redenen hebben. Zo staat deze vrouw symbool voor onafhankelijkheid en is zij zelfs in sommige gevallen een statussymbool. Het kan ook zo zijn dat de moeder van de jongeman heel dominant is van wie hij niet los kan komen, waardoor de oudere vrouw een tussenoplossing is. Tot slot kan het om puur seksuele opwinding gaan. Kortom: oudere vrouwen zijn zeer gewild bij jonge mannen.

Ik ga niet uit om mannen te versieren. Ik wil dansen want dan ziet mijn wereldje er Eefentjes weer mooier en behapbaar uit. Mijn wereld is zoveel groter en minder overzichtelijk geworden: het tweede huis dat mijn schuilhaven is, staat in een andere stad. De weken dat ik alleen ben, ben ik ontwricht. Een nieuwe wereld genaamd Tinder en Happn zorgt vooral voor urenlang pret met mijn andere vrijgezelle vriendinnen. Er zijn nieuwe lieve vrienden bijgekomen en ik kom op plekken waar ik nog nooit ben geweest. Het is veel, het is intens en het is ingewikkeld. Het allerlaatste waar ik op zit te wachten is een paar jonge armen van een twintigjarige. Laat mij maar lekker vluchten in dansen, dat vind ik al vrij gezellig 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *