Wierook en tranen: Het Gelukskabinet

Ik heb een haat-liefdeverhouding met wierookstokjes. Ik vind ze te overweldigend, te chemisch, of te je ne sais quoi maar tegelijkertijd wil ik thuis zo graag wierook branden! Ik heb de afgelopen jaren al aardig wat wierookstokjes aangestoken en de teleurstelling mogen ervaren. Tot vandaag.

Het begon allemaal eind april op de verjaardag van mijn schoonzusje. Ze kreeg een simpel papieren witte zakje met wierook cadeau. Niets geen schreeuwerige kleuren of afbeeldingen op het zakje, gewoon een wit zakje waarop in grote letters Ecologie stond. Nou ben ik dus een sukkel voor alles wat met woorden als ecologisch, duurzaam, natuurlijk en biologisch heeft te maken dus mijn aandacht stond op scherp.

Vandaag besloot ik dan ook naar het winkeltje Het Gelukskabinet te gaan waar de wierook vandaan komt. Ik zag de display met wierook al snel en wat blijkt? Je kan een zakje pakken en de inhoud ervan zelf samenstellen. De stokjes zijn voor 0,40 cent per stuk verkrijgbaar. Ik vroeg de eigenaar of hij het erg vond als ik 5 stokjes in een zakje deed en zo dan 4 zakjes vulde. Ik wilde graag de stokjes uit elkaar houden omdat wierookgeur per situatie verschilt. ‘Ik word blij als jij er blij van wordt.’ was zijn antwoord. Klik hier als je wilt weten welke geur voor welke situatie is.

We raakten aan de praat en hij vertelde mij zijn levensverhaal. Sidney werkte jarenlang op de tram en kwam door een ongeluk terwijl hij de tram bestuurde in een burn-out terecht. Terug naar de tram was geen optie en precies toen, diende zich de kans voor het winkeltje aan. ‘Kan je je voorstellen dat je iedere avond blij van de volgende dag wordt? Ik denk iedere avond: wat fijn dat ik morgen weer naar mijn werk mag.’, zei hij.

Ik knipperde even met mijn ogen en moest denken aan het boek Wierook en tranen van Ward Ruyslinck. De titel verwijst naar de dromerige kinderwereld (wierook) en de harde realiteit (tranen). Hoe bijzonder dat ik ‘mijn’ wierook na een jarenlange zoektocht vind in dit winkeltje. De harde realiteit is hier ver te zoeken, ondanks onze verhalen vol pijn en verdriet. Hier, in Het Gelukskabinet, vindt iedereen de schat waar hij naar op zoek is. Ik opende de deur naar buiten, veegde mijn tranen weg en stapte met mijn schat de realiteit weer binnen.

Het Gelukskabinet
Zoutmanstraat 18a
2518 GP Den Haag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *